Producțiile premiate în cadrul Galei SIMFEST 2018

//Producțiile premiate în cadrul Galei SIMFEST 2018

Producțiile premiate în cadrul Galei SIMFEST 2018

Juriul celei de-a 15-a ediții a  Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți SIMFEST, desfășurat în perioada 27 august – 2 septembrie la Tîrgu Mureș, a premiat cele mai reușite producții înscrise în concurs, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala Mare a Palatului Culturii.

85 de producții realizate de televiziuni locale și naționale, producători independenți sau case de producție din 14 țări au concurat în cadrul ediției SIMFEST din acest an. Juriul format din Conf. dr. Lucian Ionică (Președinte al juriului), Conf. dr. Ion Stavre (SNSPA București), Geo Tuică (Director de imagine TVR), Codruț Pînzaru (Producător independent), Prof. dr. Brîndușa Armanca, Dorin Ion Ilie (Director de imagine France TV) și Steve Teers (Editor de imagine și muzician din Londra), au oferit premiile, alături de Ioan Ceaușescu (inițiatorul și directorul SIMFEST), care a înmânat Marele Premiu SIMFEST 2018.

Evenimentul de gală a beneficiat de prezența lui Ovidiu Scridon (poet și cantautor), a maestrului Dorel Vișan și a bariton-basului Marius Goșa de la Opera Națională din Timișoara, care au adus o emoție suplimentară unei seri pline.

Lista premiilor decernate

La secţiunea Multimedia a fost acordată o menţiune site-ului E-cultura.

La aceeași secțiune a fost acordat premiul pentru Eveniment multimedia expoziţiei de imagini în relief accesibile pentru publicul cu dificultăţi de vedere ”România 100”, autori Dan Patzelt şi Dorin Moldoveanu.

La secţiunea Ştiri a fost acordat premiul jurnalistei Marga Andreescu de la TVR Iaşi.

A fost acordată o ”Menţiune pentru promovarea acţiunilor de caritate” filmului documentar „Beyond children’s laugh (Dincolo de zâmbetul unui copil“, realizat de Sebastian Andrei din Kuala Lumpur (Malaezia).

A fost acordată o menţiune pentru imaginea şi montajul filmului „Viaţa e o potecă“ (autor Dite Dinesz) lui Marius Danci (imaginea) și lui Constantin Buţă (montajul) .

La secţiunea Creaţie studenţească a fost acordat premiul pentru imagine celor patru producţii: „I am Blacksmith“, „I am Carver“, „I am Shoemaker“ şi „The Big House“, autori: Călin Laur și Tcaci Dumitru din Chişinău, Republica Moldova.

A fost acordat premiul pentru videoclipn producției „Ridică-te“ cu Paul Seling, autor Sergiu Ciorescu din Republica Moldova.

La secţiunea Eseu a fost acordat premiu pentru producția „Vague a Part“, autor Charles Tony Barraud (Franța).

La secțiunea Film turistic a fost acordată o menţiune pentru producția „Esmahan, comoara de la Mangalia“, autor Paul Palencsar.

La secţiunea Film turistic a fost acordat premiu pentru filmele „Ile Saint Louis“ şi „Orsay, une musée a quai“, autoare Geneviève Faure (France 3 Ile de France, Pris).

La secțiunea Film de ficţiune a fost acordat premiu filmului „The Strange Case of  Mr. Inanis“, regia Zoran Trajkovic, scenariul Zames Stephens (Serbia/Anglia).

La secţiunea Film despre minorităţi a fost acordată o menţiune pentru producţia „Revoluţia copernicană în Transilvania“, autor Miholcsa Gyula de la TVR Bucureşti, Redacția în limba maghiară.

La secţiunea Film despre minorităţi a fost acordat premiu producției „Clopodia“, autor Keresztes Peter de la TVR Timişoara. Premiul este susţinut financiar cu 200 Euro (brut) de Fundaţia Freedom House România.

La secțiunea Reportaj a fost acordată o mențiune pentru producția „Otrava de cinci stele“, autor Alin Gelmărean de la TVR Cluj.

Tot la secțiunea Reportaj a fost acordat premiu pentru producția „Sindromul Italia“, autor Maria Cristina Ţilică de la TVR 1.

Premiul pentru jurnalism european, susținut de Asociația Ziariștilor Independenți din România cu 2.000 lei (net) a fost acordat documentarului cu temă ecologică „România contra România“, autori Dan Curean şi Dan Păvăloiu de la TVR Cluj.

La secțiunea Film documentar au fost acordate 3 premii:

  • pentru film documentar portret: producției „Bozzetto non Troppo“, autor Marco Bonfanti (Italia).
  • Pentru film documentar politic: producției „When Pigs Come“, autor Biljana Tudorov (Serbia).
  • Pentru film documentar istoric a fost acordat premiu pentru producția „Occupation 1968“, autori Evdokia Moskovina, Linda Dombrovszky, Magdalena Szymkow, Marie Elisa Scheidt și Stephan Komandarev, o producţie internaţională Peter Kerekes Ltd.

La secţiunea Centenar a fost acordat premiu producției „Vis de aur, coroana de oţel“, autor Gabriela Baiardi de la TVR Iaşi.

Menţiunea Specială a Juriului a fost acordată producției „Break“, autor Reza Golchin din Iran.

Premiul Special al Juriului a fost acordat producției „Nussbaum 95736“, autor Csibi László.

Marele premiu SIMFEST 2018 a fost acordat producției „Braşov 1987. Doi ani prea devreme“, autor Liviu Tofan, producători: Muzeul de Istorie Braşov și Televiziunea Română.

 

Andrei VORNICU

2018-09-11T15:48:46+00:00