Loading...

Festival

/Festival
Festival 2018-07-24T09:52:49+00:00

Concept

SIMFEST este un festival – competiție de televiziune, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an, la sfârșitul lunii august, de ”Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”. SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.
Este o manifestare complexă, destinată mass-media electronice. Este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România și, în ultimii ani, din Europa, a studenţilor, a producătorilor indepedenţi şi a pasionaţilor de media, o competiţie menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de media şi un eveniment cultural.

Componentele
SIMFEST
sunt:
  • Competitia
  • Scoala de vara pentru jurnalisti si creatori din media
  • Programl oficial de festival
  • Zilele cartii si muzicii

Competiția este deschisă tuturor realizatorilor de televiziune, reporterilor, cameramanilor şi producătorilor de televiziune din țară și din străinătate, dar şi realizatorilor independenţi (free-lanceri), studenţilor şi corespondenţilor teritoriali ai televiziunilor centrale, caselor de producție, precum și tuturor creatorilor multimedia. Ea se desfăşoară pe opt secţiuni. În mod exceptional, ediția 2018 are și o secțiune specială, intitulată CENTENAR:

  • ȘTIRI (secțiune unică printre festivalurile de televiziune din Europa)
  • PUBLICISTICĂ TV (REPORTAJ TV/FILM DOCUMENTAR/ANCHETĂ/ESEU/TALK-SHOW etc.)
  • DIVERTISMENT
  • VIDEOCLIP
  • MULTIMEDIA
  • CREAŢIE STUDENŢEASCĂ
  • FILM TURISTIC
  • FICȚIUNE
  • Secțiunea CENTENAR – creată special pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Unirea tuturor românilor și încheierea Primului Război Mondial, în urma căreia a fost posibilă formarea mai multor națiuni

Juriul competiției este format din personalităţi cunoscute în domeniul jurnalisticii, televiziunii şi cinematografiei din România și din străinătate. Au confirmat până acum participarea în juriu: conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), Gheorghe Tuică (director de imagine TVR), prof. univ. dr. Brândușa Armanca (Universitatea Aurel Vlaicu Arad), Codruț Pânzaru (producător independent, București), Dorin Ion Ilie (director de imagine France TV, Paris), Steve Teers (realizator DIVA TV, Londra), Charles Fletcher, MBE (jurnalist, trainer BBC, corespondent SKY One, Edinburgh), Leontina Vatamanu (regizor, OWH Studio Chișinău).

Școala de Vară pentru jurnaliști și creatori din media  a fost înființată și inclusă în festival în 2007, iar prin intermediul ei SIMFEST a devenit în ultimii ani singura instituție din țară de educație non-formală a creatorilor din media, în special din audiovizual.
În cadrul ei au ținut prelegeri, au condus workshop-uri sau au susținut masterclass-uri jurnaliștii Romeo Couți și Brândușa Armanca (TVR), scriitorul Bogdan Hrib, conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timișoara), regizorul Ștefan Fischer (Germania), Charles Fletcher, MBE (Scoția), producătorul TV Codruț Pânzaru, realizatorul TV Tamas Barok (Ungaria), Geo Tuică (director de imagine la TVR), regizorul Copel Moscu (UNATC București), Iulia Badea Gueritee și Raymond Clarinard (Courrier International Paris), conf. Univ. Dr. Avram Tripon (Universitatea Petru Maior Tîrgu Mureș), Beata Biel (expert Google Polonia) ș.a.

Printre masterclass-urile programate în acest an se numără: Atelier de scriere creativă – trainer: Bogdan Hrib, scriitor și scenarist, București; Internetul și televiziunea – trainer: conf. univ. dr. Ion Stavre, SNSPA; Ce e nou în realizarea știrilor de televiziune? (What’s New in News?) – trainer: Charles Fletcher, MBE (Caledonia Media, Scoția); Cum să faci un film despre Regina Marii Britanii (How to make a movie about H.M. The Queen of UK) – trainer: Steve Teers (Channel V, Anglia), Masterclass de make-up pentru film și televiziune – trainer: Georgiana Teers, make-up artist, Londra. Toți participanții la festival au acces gratuit la cursuri și masterclass-uri.

Programul oficial de festival este deschis publicului larg, astfel încât, pe de o parte, să poată fi realizată o punte de comunicare între creatorii din media și cei pe care îi slujesc: consumatorii de informație, în ideea înțelegerii corecte de către aceștia a mesajelor mass-media, iar pe de altă parte să ofere breslei jurnaliștilor o alternativă presiunilor la care este supusă zilnic, un spațiu de exprimare liberă și o platformă non-formală de ridicare a nivelului profesional. Astfel, Festivalul SIMFEST nu mai este doar o competiție de televiziune, ci un adevărat complex cultural. În program ediției 2018 (aflat încă în curs de elaborare) sunt prevăzute, printre altele:

  • Expoziție aniversară SIMFEST XV – un eveniment multimedia cuprinzând arhive foto, proiecții ale producțiilor premiate de-a lungul anilor, expoziții de obiecte, afișe, caiete program etc.
  • Proiecții publice ale producțiilor înscrise în competiție (28 august – 2 septembrie), în prezența realizatorilor, urmate de dezbateri
  • Proiecții publice ale unor filme documentare dedicate Centenarului Unirii
  • Proiecție publică a unui film artistic din portofoliul Festivalului Internațional al Filmului Politic CINEPOLITICA București
  • Masterclass susținut de regizorul Iosif Demian și proiecția publică a filmului artistic ”Baloane de curcubeu”, interzis înainte de 1989 și redescoperit în arhive după 30 de ani
  • Călătorie de documentare în județ, proiecția, în comuna Sîngeorgiu de Mureș, a unui documentar despre Delta Dunării realizat de France TV (joi, 30 august)
  • Evenimente aniversare dedicate susținătorilor festivalului (sponsori, parteneri, voluntari ș.a.)
  • Evenimente de tip flash-mob dedicate aniversării Centenarului Unirii și Zilei limbii române
  • Gala Laureaților (sâmbătă, 1 septembrie), care include momente artistice (recitaluri de muzică și poezie ș.a.)

Activitățile programate în festival se vor desfășura în Cetatea medieval din Tîrgu Mureș, iar proiecțiile eveniment vor avea loc la Cinematograful Arta din centrul orașului.

Zilele cărții și muzicii este un pseudo-târg de carte, menit să aducă la îndemâna publicului larg aparițiile editoriale, motiv pentru care este organizat, de câțiva ani, în aer liber în una din cele mai frecventate zone ale orașului. Sunt prezente atât edituri cu multe apariții în domeniul media (Tritonic, Polirom, NICO Tîrgu Mureș ș.a.) cât și editori și distribuitori de carte și muzică diverse (LIBRIS Brașov, Călăuza Deva ș.a.). Vor fi marcate, prin lansări de carte și CD-uri: Ziua limbii române, în 31 august, prin lansarea unor volume scrise de români din alte țări (SUA, Anglia ș.a.) și centenarul Unirii, prin lansarea, printre altele, a unui volum publicat în premieră în România, după ce a fost lansat în Republica Moldova: ”Sfatul Țării. Unirea Basarabiei cu România” de Alexandru Bobeică, jurnalist din Soroca. Alte lansări de carte sau CD-uri muzicale vor fi dedicate aparițiilor editoriale datorate unor jurnaliști. Toate lansările vor avea loc în prezența autorilor.

Recunoaştere internaţională:  SIMFEST este cunoscut şi recunoscut în mass-media româneşti drept un model atât în privinţa promovării libertăţii de exprimare a creatorilor, cât şi în cea a promovării şi apărării adevăratului profesionalism în presă. Mulţi dintre creatorii premiaţi, de-a lungul anilor, la SIMFEST au confirmat ulterior în competiţii internaţionale la Sibiu, Praga, Belgrad, București, Londra, Chișinău sau Tel Aviv. SIMFEST este, de asemenea, în colaborare sau în parteneriate cu mai multe manifestări similare: TIFF Cluj-Napoca, ASTRA Sibiu, CRONOGRAF Chișinău, DETECTIVEFEST Moscova ș.a.

Festivalul și partenerii săi vor fi promovați prin publicațiile proprii ale festivalului (afișe, bannere, mash-uri, caiet program, pagină web și Facebook ș.a.) și prin intermediul partenerilor media. SIMFEST a încheiat, de-a lungul vremii, zeci de parteneriate media cu instituții de presă din județ și din țară. Au fost publicate sau difuzate, în 14 ani, peste 1.000 de articole sau reportaje radio sau TV. Printre partenerii media tradiționali se numără TVR, Agenția Națională Agerpres, RFI România, Radio România, Europa FM ș.a.

ORGANIZATORI:
Asociația culturală SIMFEST
Președinte: Ioan Ceaușescu
Tel: +40 722 214787
E-mail: office@ 2018.simfest.ro
www.2018.simfest.ro