Loading...

Zilele limbii române

/Zilele limbii române
Zilele limbii române 2018-08-23T23:51:15+00:00

ZILELE CĂRȚII ȘI MUZICII ”SIMFEST”

PROGRAM

Vineri, 31 august

Ora. 10.00:deschiderea Zilelor Cărții și muzicii SIMFEST

Ora 10.30:Ziua limbii române– flash-mob Eminescu

Ora 11.00:Biblioteci și reviste literare. Participă bibliotecile județene din Tîrgu Mureș și Giurgiu, editorii revistelor literare și de cultură Curtea de Argeș (Râmnicu Vâlcea), Ardealul literar (Deva), Mărturii culturale (Satu Mare) ș.a.

Ora 12.30:Copiii și cartea

 • Acțiune pentru copii organizată de Biblioteca Județeană Mureș
 • Lansarea volumului ”Povești de adormit prințese” de Iulia Badea Guéritée– jurnalist, scriitor, consilier ICR Paris

Ora 17.00: Ziua limbii române– Români, scriitori peste hotare (lansări de carte în prezența autorilor)

 • ”Preludii în Cetatea Soarelui” de Claudia Motea (Canada)
 • ”Tu ce-ai făcut stăzi?” de Ovidiu Scridon (Anglia)
 • ”Drumul spre fericire” de Ioana Giurgiu (SUA)

Ora 18.30: România – 100 de ani

 • Lansarea DVD-ului ”Iubire seculară de român”: 5 filme documentare realizate de marele regizor român Alecu Croitoru. Producător: LIBRIS Brașov
 • Lansarea volumului ”Ardealul, pământ românesc”: reeditare a volumului publicat în 1944 de istoricul american de origine română Milton G. Lehrer. Editor: LIBRIS Brașov
 • Lansarea volumului ”Sfatul țării. Stindard al renașterii naționale” (premieră în România). Autor: Alexandru Bobeică (Soroca, Republica Moldova). Editor: CITADELA Satu Mare

Sâmbătă. 1 septembrie

Ora 10.00: Jurnaliștii – autori de literatură de bună calitate (lansări de carte)

 • ”Trăim fără noi” de Felicia Popa, Brașov. Editor: LIBRIS Brașov
 • ”Efectul fluturelui” de Doina Jela (București): Editor: POLIROM Iași
 • ”Om în intersecție” (proză scurtă) de Mariana Pândaru (Deva). Editor: CĂLĂUZA v.b. Deva
 • ”Maculator existențial” (aforisme) de Valeriu Butulescu. Editor: LIBRIS Brașov

Ora 12.15: Muzica Poeziei sau Poezia Muzicii? (lansări de carte)

 • ”Epistolar Albastru – Roz” de Gabriella Costescu (Brașov). Editor: LIBRIS Brașov
 • ”Călător prin frigul ființei” de Elena. C. Petruț (Brad). Editor: CĂLĂUZA v.b. Deva
 • ”Lumea din mine” de Mircea Rusu (Band). Editor: LIBRIS Brașov

Ora 16.30: Policier-ul, un gen care revine în forță

 • Dezbatere: ”Șase autori în căutarea unui justițiar ideal”. Moderator: Iulia Badea Guéritée– scriitor, consilier ICR Paris

Duminică, 2 septembrie

Ora 10.00 – 15.00: târg de carte

LANSĂRI DE CARTE

Titlu: Sfatul Țării

Autor: Alexandru Bobeică

Editura: Citadela, Satu mare

Lucrarea este dedicată evenimentelor din Basarabia ce au avut loc în 1917-1918 și care au finalizat cu UNIREA Basarabiei cu Țara mamă – România.  Aceste evenimente și patrioții basarabeni care s-au jertfit în jupta pentru eliberarea națională și emanciparea românilor basarabeni, ce mai mult de un veac s-au aflat sub jugul țarismului rus, fiind supuși unui proces diabolic de rusificare, au fost ținute de către ideologii regimului comunist în hăul întunericului, pentru a fi șterse din memoria populației băștinașe. Scopul cărții este scoaterea din anonimat a acelor patrioți și descrierea în bază de documente istorice a acelor evenimente.

Titlu: Maculator existențial. Aforisme

Autor: Valeriu Butulescu

Editura: Libris Editorial

Cine este Valeriu Butulescu? Este cel mai valoros autor de aforisme din Romania, din toate timpurile, si unul dintre cei mai valorosi din lume. Cartile lui au aparut in toate limbile pamantului si pretutindeni au fost comentate cu admiratie. A primit – numeroase premii in strainatate. La noi, critica literara, paralizata de snobism, considera aforismul un gen minor, fara sa mai reconsidere vreodata, aceasta idee. Este adevarat in Romania exista in momentul de fata nu zeci, nu sute, ci mii de autori de cugetari neinteligente si emfatice, de cugetari-kitsch. Drept urmare multa vreme si eu am dispretuit aforismele in general, mergand pe urrnele lui George Topirceanu care, intr-o poezie satirica, reproducea o „cugetare” dintr-un imaginar album al unei domnisoare: „Amorul e un lucru foarte mare” … „si iscaleste: Guta Popandau”. Dar l-am descoperit, inca dinainte de 1989, pe Valeriu Butulescu si am fost entuziasmat. L-am citit de-a lungul timpului cu nesat. Multe dintre aforismele lui le pot reproduce din memorie. – Alex Stefanescu, Evenimentul Zilei, august 2017

Titlu: Revista Curtea de Argeș

Autor:

Editura:

Titlu: Om în intersecție

Autor: Mariana Pândaru

Editura: Călăuza

Este un volum de proză scurtă inspirat atât din viața satului cât și din viața minerilor dintr-un  orășel de munte.

Titlu: Lumea din mine

Autor: Mircea Rusu

Editura: N/A

Cuprins:
• Scrisori
• Poezele fara nume
• Povesti din ograda

Fragment din volumul „Lumea din mine” de Mircea Rusu:

MAIA MORGENSTERN. Si asa, draga Maia, pe masura ce ne-ndepartam de punctul de inceput al albumului nostru si concertului cu acelasi titlu „Lumea de roua’’, ma las cuprins de bucuria implinirii lor. Ba, uneori, ma las vizitat de entuziasmul acelui timp, cu tot cu dorinta reluarii concertelor cel putin. Si asta pentru ca am simtit cu totii, stim cu certitudine toti cei implicati, parca niciodata ca acum, mai mare nevoie de simtire, mai medicament pentru suflet, emotia. Sigur, n-am intrat in destule case, in prea multi oameni, nu-i nici pe departe povestea unui succes larg. Si aici, in aparenta, un mic paradox – cu cat mai aspra nevoie are sufletul de hrana, cu atat mai dificil, mai anevoios de procurat. Programele societatilor moderne isi urmeaza insa implacabil cursul. Si in aceste programe, sufletul primeste fie subproduse, fie impostura, fie acte mimetice sau pur si simplu nulitati pe post de furnizori emotii. Inflatia de poeti si poeme, de tristeturi judetene, paleta larga de manifestari, produc un ansamblu confuz liricoid din care consumatorul extrage atat cat este de extras. Daca adaug si toto apasiunpamantul cu buna stiinta creat, ajung in punctul in care luciditatea m-ajunge din urma si-mi spune ca e pervertit iremediabil gustul publicului. Vezi, in astfel de momente, pentru cei care au cu adevarat nevoie de micuta noastra „Lume de roua’’, sunt eu bucuros c-am implinit-o. Drept pentru care, distinsa si draga inimii mele, te si imbratisez cu statornica dragoste!

Titlu: Povești de adormit prințese

Autor: Iulia Badea-Gueritee

Editura: Libris

Jurnalist franco-roman si apoi functionar european, dar mai ales un cetatean al lumii, Iulia Badea-Gueritee a plecat candva din Brasov pentru a locui la Paris. Scrie articole pentru cei care o citesc, carti pentru cei care vor sa o descopere („Serendipity”, la editura Libris, „Dialogul religiilor in Europa unita”, co-autor cu Alexandru Ojica, la editura Adenium).

Titlu: Trăim fără noi

Autor: Felicia Popa

Editura: Libris

Felicia Popa ne propune din nou o carte insolita, situata in zona congruenta dintre publicistica si literatura, greu de incadrat intr-o specie distincta a terminologiei clasice a stilisticii.
De fapt, „stilul este omul‟, spunea un inaintas celebru si Felicia Popa nu se dezminte, scrie exact cum simte, intr-un registru inconfundabil, care i-a conferit personalitate realizatorului de televiziune.
De la imperativul „exercita-ti libertatea de a fi tu insuti‟, autoarea isi incita cititorul pentru a-si introspecta interiorul fiintei si de a-si pronunta opiniile si convingerile. E o provocare directa la o incizie pe cord deschis, fara anestezie, pentru semenii sai, intr-un demers in care eseul se decanteaza in intrebari existentiale si dialoguri firesti, intr-o metamorfoza literara „sui generis‟.
Fara a incerca sa socheze, mereu egala cu sine, ca la fiecare emisiune, creeaza povesti „in nuce‟ si crochiuri de proze si personaje, intr-o maniera in care de la enunt la dialog e doar un pas.
Stapina pe instrumentele limbii romane, autoarea ne ofera o naratiune de o maxima oralitate, in tonuri directe si acide, sondind si amendind socialul cu argumentele realitatii, intr-o demonstratie de „cine verite‟ in priza directa.
O aparitie editoriala necesara pentru vremurile incerte pe care le traim, etalind o voce, care isi gaseste, pe drept, un loc in peisajul cuvintului scris.

Doru Munteanu

Titlu: Epistolar Albastru – Roz

Autor: Gabriella Costescu

Editura: Libris

Pe EL l-am intalnit la poalele Muntelui sacru Kogaion. Canta din tulnic, de aceea l-am numit ”Tulnicerul”.
EU aveam bratele incarcate cu flori de liliac roz si umblam desculta pe Campia Sarmisegetuzei, cautand urmele stramosilor. De aceea ”Tulnicerul” m-a numit ”Lili da Costa”. (Liliacul ce creste pe stanca).
Atunci, doar ne-am privit, nu ne-am vorbit.
Am fugit de unde am venit, dar soarta a facut sa aud cantecul tulnicului si am gasit la usa casei o epistola pe care scria:
”Parul tau avea aroma merelor de padure proaspat culese din poienile de sub varful Kogaionului, sau poate buchetul de sanzaiene. Ochii tai sunt rupti din ochii mei, imi dau seama pentru ca am marit de sute de ori in suflet imaginea ta”.
Mi-am amintit cerul albastru de deasupra muntelui Kogaion si buchetul roz al florilor de liliac. Am hotarat sa-i raspund epistolei pe care EL, s-a semnat TUL, iar eu m-am semnat LIL.
Asa a luat nastere ”Epistolar Albastru-Roz”.
Este o corespondenta in versuri intre 12 mai 2010 – 29 noiembrie 2015. Nu am vrut sa fie gasita de altii, sa-i dea o falsa interpretare. De aceea, am hotarat sa o public asa cum ne-am scris.

Gabriella Costescu

Titlu: Drumul spre fericire

Autor: Ioana Giurgiu

Editura: Călăuza

DRUMUL SPRE FERICIRE – autor IOANA GIURGIU. Este povestea unei familii de evrei care pleaca din Romania cu gandul spre America, dar trece mai intai prin Israel, apoi prin Italia si in cele din urma ajunge in America. Personajul principal este copilul familiei, care indura un adevarat calvar din partea mamei si a tatalui vitreg, pana isi implineste destinul.

Titlu: Preludii în Cetatea Soarelui

Autor: Claudia Motea

Editura: UZP

Actrita romano-canadiana Claudia Motea a fost remarcata datorita talentului sau actoricesc, dar si pentru cel de dramaturg/scenarist, in tara, precum si in strainatate, obtinand mai multe premii si distinctii din partea unor institutii de prestigiu.

„Poemele Claudiei Motea sunt teatrale, sunt tributare scenei… Autoarea haladuieste asemeni ielelor, despletita de resentimente, libera si dezinhibata. Intr-un astfel de decor caleidoscopic, cu lumini ce orbesc si umbre ce augmenteaza siluetele, nimic nu surprinde cititorul, pentru ca, dincolo de fantastic si fabulos, totul respira normalitate, viata in sine.” (acad. Victor CRACIUN)

Titlu: Elena C. Petruț

Autor: Călător prin frigul ființei

Editura: Hoffman

Titlu: Ardealul, pământ românesc

Autor: Milton G. Lehrer

Editura: Colecția Istoria

Titlu: Iubire seculară de român

Autor: Alecu Croitoru

Editura: Libris

Titlu: Efectul fluturelui

Autor: Doina Jela

Editura: Polirom

Titlu: Tu ce-ai făcut astăzi

Autor: Ovidiu Scridon

Editura: Alexandria

Titlu: Logodnica neagră

Autor: Raymond Clarinard

Editura: N/A

Titlu: Mărturii Culturale

Autor: Aurel Pop

Editura: N/A

Titlu: Schițe de iubire

Autor: Dănuț Ungureanu, Teodora Matei, Anamaria Ionescu, Teodora Anghel, Georgiana Sandu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Lucian-Dragoș Bogdan, Mirela Oprea, Daniel Timariu

Editura: N/A

Titlu: Domino 2. Misterele Râșnovului

Autor: Petru Berteanu, Lucian-Dragoș Bogdan, Bogdan Hrib,  Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Daniel Timariu

Editura: Tritonic

Titlu: Noir de București

Autor: Bogdan Hrib

Editura: Tritonic